Home » Cultură » Fenomenul ”Star Wars” nu ar fi existat vreodată dacă George Lucas nu ar fi renunţat la salariul de regizor la primul film al seriei

Fenomenul ”Star Wars” nu ar fi existat vreodată dacă George Lucas nu ar fi renunţat la salariul de regizor la primul film al seriei

Publicat: 18.04.2018
Acum mai bine de 40 de ani a scris un scenariu, de o imaginaţie cosmică, pe care, la început, doar el îl vedea transpus într-un film cum nu se mai făcuse vreodată până în anii ’70. Un film din altă lume. La propriu!
Dar nicio casă de producţie nu l-a apreciat…Toţi spuneau că nimănui nu-i place science-fiction-ul. Spuneau că era pentru copii…
În cele din urmă, ambiţiosul scenarist a găsit un producător pe care l-a convins să-i finanţeze proiectul. Dar nici acesta nu a crezut în povestea lui…

”A făcut-o doar pentru că vroia să mai realizez în viitor şi alte filme pentru el. Cu totul altele,”, îşi aminteşte astăzi George Lucas, tânărul cineast de atunci.

Astfel că acesta a acceptat să facă filmul cu un buget mutilat şi după ce a fost dispus să renunţe la întreg salariul său de regizor. Şi toate acestea pentru ca să-şi poate duce filmul la bun sfârşit. Şi asta pentru că el credea în povestea lui!
 
Şi – deşi la început filmul părea sortit eşecului – în cele din urmă zeii protectori ai celei de-a şaptea arte aveau să-l hărăzească măreţiei. Astăzi, pelicula care a fost la un pas să nu mai fie făcută niciodată, este considerată prima capodoperă a genului science-fiction, care a vrăjit doar până acum peste trei generaţii de iubitori de cinema de pe tot globul. Iar magia continuă! Filmul este ”Star Wars – A New Hope”, iar creatorul său nimeni altul decât George Lucas.
 
În timpul filmărilor, nimeni nu a crezut în acest film
 
Fără creativitatea, pasiunea şi viziunea acestuia, lumea poveştilor din sălile de cinema ar fi fost infinit mai săracă în fantezie. Însă George Lucas nu a renunţat până când nu şi-a văzut visul realizat şi odată cu el alte milioane şi zeci de milioane de perechi de ochi aveau să descopere fascinanta odisee a neînfricaţilor cavaleri Jedi în lupta lor cu ”partea întunecată a Forţei”. Şi dacă în acest an am intrat cu adevărat în al cincilea deceniu al celei mai tari saga cinematografice din toate timpurile, faimoasa franciză ar fi putut rămâne pe vecie doar în mintea lui Lucas, iar fenomenul ”Star Wars” nu ar mai fi existat niciodată…
 
Şi asta pentru că, în acel fatidic an, când ”tatăl” lui Han Solo şi Luke Skywalker s-a apucat să regizeze filmul, destinul i-a fost potrivnic pe toată durata producţiei. Dincolo de bugetul ridicol de mic, Lucas a trebuit să se confrunte şi cu o serie de alte inconveniente despre care mai târziu a povestit că au fost la un pas să-i provoace o cădere nervoasă soră cu nebunia. Astfel, Lucas avea să constate că în Hollywood-ul acelor vremuri nu existau cu adevărat specialişti în arta efectelor vizuale, aşa că a fost nevoit să-şi creeze propriul studio de ”VFX”. Dincolo de acest obstacol, tehnica îl trăda la orice pas, componenta electronică era la pământ, elementele butaforice se stricau aproape la fiecare dublă iar mulţi actori şi membri din stuff-ul de producţiei se alegeau cu răni serioase în timpul cascadoriilor, toţi aceşti factori perturbând bunul mers al filmărilor. Şi, ca şi când toate acestea nu ar fi fost de ajuns, la numai o săptămâna de la primul ”motor”, o furtună năprasnică a devastat set-ul şi o dată cu acesta probabil şi sufletul regizorului.Dar, cu toate acestea, George Lucas nu s-a resemnat şi nu a renunţat, ba dimpotrivă, a făcut imposibilul posibil pentru ca viziunea sa despre o altă lume şi dintr-o altă lume să prindă viaţă.
 
”Cum nu aveam bani în plus pentru a compensa costurile suplimentare de producţie cauzate de întârzieri, defecţiuni şi accidentări a trebuit să improvizăm. Am recondiţionat elemente de recuzită şi butaforie de la alte filme, de pe alte platouri, până am obţinut exact ceea ce-mi doream. Iar pentru a obţine fix acele cadre pe care le visam în fiecare noapte şi-n fiecare zi cu ochii deschişi, a trebuit să profit de fiecare clipă, să storc fiecare moment, fără absolut nicio pauză de filmare şi asta pentru că nici actorii, nici operatorii, nici sunetiştii – de fapt nimeni de la producţie – nu erau deloc dispuşi să stea peste programul de filmare. Adevărul e că, în timpul filmărilor, nimeni nu a crezut în acest film. Nimeni… în afară de mine!”, avea să-şi amintească după ani şi ani Lucas în diverse interviuri.
 
Mai mult, este acum de notorietate faptul că aproape nimeni dintre cei angrenaţi în această producţie nu s-a implicat cu adevărat ca într-un proiect de suflet. Se spune chiar că cei mai mulţi dintre ei au urât acest film şi abia aşteptau să-şi finalizeze angajamentul cu George Lucas pentru a se apuca de alte producţii. Pentru ei acest film era ceva absolut ciudat, fără sens, ceva ce nu mai făcuseră şi nu mai trăiseră, o fantasmagorie a unui tânăr şi nebun regizor, obsedat până la misticism de personaje hilare care se luptă în cosmos în numele unor forţe nemaivăzute până atunci…
 
Ca şi când toate acestea nu erau de ajuns, după încheierea agonizantelor filmări, Lucas însuşi s-a declarat nemulţumit cu prima versiune a filmului.
 
”De fapt, nu mi-a plăcut deloc. Am urât acel prim draft al filmului pentru că nu se ridica la nivelul ameţitor de înalt al aşteptărilor mele, pentru că nu-mi exprima viziunea originală şi nu-mi împlinea visul! Prin urmare am decis să amân lansarea filmului pentru a-l perfecţiona în post-producţie, ceea ce a mărit bugetul final cu 40% şi a bulversat toată strategia de marketing care oricum era confuză şi aproape inexistentă pentru că până în acel moment nimeni nu mai promovase, nu mai ”vânduse” un astfel de film!”, îşi aminteşte George Lucas. De asemenea, el nu a mai putut refilma niciuna dintre scenele esenţiale întrucât starul filmului, Marc Hamill, se refăcea după un accident rutier. În cele din urmă, mult (ne)aşteptata premieră a avut loc în numai 35 de cinematografe din SUA în data de 25 mai, considerată de experţii în domeniu drept cea mai nefastă zi din tot anul…
 
Credit foto: Pixabay
 
Toate predicţiile au fost răsturnate
 
Ceea ce s-a întâmplat după 26 mai 1977 avea să răstoarne toate teoriile, predicţiile şi profeţiile cu privire la eşecul sau succesul unui film! Miile de americani care au apucat să vadă primi filmul în chiar ziua premierei au ieşit ca-n transă din sălile de cinema şi le-au povestit, fascinaţi şi exaltaţi, rudelor, prietenilor şi vecinilor că acesta este cel mai impresionant film pe care l-au văzut în viaţa lor şi că a doua zi vor merge să-l vadă din nou. Inutil de spus, că vestea s-a răspândit ca o tornadă în toată America, astfel că în primele săptămâni de la premieră, milioane de spectatori aveau deja trei noi idoli: Han Solo, Luke Skywalker şi Prinţesa Leia.
 
Ce a urmat este deja istorie. Care, după patru decenii s-a transformat în legendă! După primul film al seriei, fenomenul ”Star Wars” s-a dezlănţuit. Au urmat alte 7 producţii, toate obţinând un succes absolut cosmic. Şi iată cum viziunea lui George Lucas a învins, dăruind umanităţii o poveste despre eterna luptă dintre Bine şi Rău, plasată undeva la mii de ani lumină distanţă de cartierele unde se află cinematografele noastre, dar în care fiecare se regăseşte ca în niciun alt story cinematografic. Unul care pare, cu adevărat, fără sfârşit!
 
La fel de adevărat este că în ultimul deceniu şi ceva tehnologia de tip ”CGI” şi efectele năucitoare de la faimosul ”Industrial Light and Magic” de la ”Lucas Films” au eclipsat întrucâtva povestea în sine, dar magia merge mai departe! Doar că nimic din nebunia planetară de azi – cu tot marketingul aferent, reţelele de socializare şi viralizare şi cu miliardele de dolari obţinute din această cea mai de success franciză cinematografică din toate timpurile – nu ar fi existat, dacă n-ar fi fost ambiţia nebunească a unui vizionar regizor de acum mai bine de 40 de ani! Altfel, ”Star Wars” ar fi rămas doar un vis. Al lui George Lucas…
 
Iar, în zilele noastre, visul lui continuă! Deşi nu mai regizează de mult el însuşi, mulţumindu-se să fie cel mai de success producător din toate timpurile, care îşi alege pentru fiecare ”episod” al creaţiei sale un regizor talentat, George Lucas reprezintă definiţia succesului absolut la Hollywood. Nimeni – cu excepţia bunului său prieten Steven Spielberg nu a reuşit să facă atât de multe zeci şi zeci de milioane de dolari din filmele sale. Iar dincolo de epopeea cinematografică în sine, Lucas a mai rescris un capitol din istoria modernă a cinematografiei. El pur şi simplu a revoluţionat modul în care se face merchandising-ul unui film, dovedindu-şi o dată-n plus spiritul vizionar încă din 1977 când a renunţat în întregime la salariul său de regizor. În schimb, a avut o singură cerere pe care producătorii de atunci au acceptat-o pe loc, întrucât în acele vremuri părea de-a dreptul hilară: să primească un procent majoritar din vânzarea tuturor figurinelor şi jucăriilor realizate după personajele imaginate de el. Pe viaţă. Restul e manual de marketing în cinema…
 
”Star Wars – The Last Jedi”, al optulea film al seriei, a avut premiera mondială pe 15 decembrie anul trecut, clasându-se pe locul al treilea din toate timpurile la încasările obţinute în primul weekend de difuzare. Însă povestea ultimilor cavaleri Jedi – care a condus detaşat atât în box-office-ul american cât şi în cel românesc, la începutul acestui an – se pare că nu este şi ultima! ”Lucasfilm” a anunţat că intenţionează să producă al noulea episod al odiseei, nu mai târziu de 2019.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu